ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ



"Το Παγόβουνο" είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Εστιάζοντας στον θύτη και τον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και τη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχoυν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια, ακόμη και το σχολείο στην διαμόρφωσή του.
“Iceberg” is a documentary about sexism and gender-based violence in Greek society. With perpetrators and the sickening misogynism that leads to women’s oppression and murder as focus points, “Iceberg” seeks answers about the part religion, family, and even school have played in shaping this phenomenon.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 35΄.


Η πρώτη παγκόσμια προβολή έγινε στα πλαίσια του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-11 Μαρτίου 2018). Η Α΄ προβολή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Μαρτίου, στις 17:45 στην αίθουσα προβολής «Τώνια Μαρκετάκη» (Αποθήκη Δ, Λιμάνι) και η Β΄ προβολή την επόμενη μέρα, Δευτέρα, 5 Μαρτίου, στις 14:45, στην ίδια αίθουσα. Και οι δύο προβολές έγιναν sold out από την προπώληση των εισιτηρίων αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.

«Το Παγόβουνο» είναι βασισμένο στην ιδέα των Μαρία Σαράντη και Πηνελόπη Σεδίκου, ενώ σκηνοθετεί ο Μάνος Παπαδάκης («Μια Τρύπα στο Νερό», «Απαλλοτρίωση», κλπ). Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μέλη από το «Καταφύγιο Γυναίκας», το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», τη φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μοβ», καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.























Μετά από έναν χρόνο έχει συμπληρώσει εκατοντάδες προβολές σε περισσότερες από δέκα πόλεις της Ελλάδας και δεκάδες χιλιάδες θεάσεις μέσα από τα social media όπου προβάλλεται ελεύθερα.




Φωτογραφίες: Πάνος Δοξόγλου

κάντε ¨κλικ¨ εδώ για να δείτε το ντοκιμαντέρ