ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Η προσπάθεια την κυβέρνησης να φτιάξει μια υποθαλάσσια οδική αρτηρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 58΄

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη σχεδιάστηκε πρόχειρα και αναποτελεσματικά. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν ¨εθνικό έργο¨ αλλά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ως ¨κολοβό¨, αφού έχει σοβαρές ελλείψεις. Η αισθητική και περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη. Τι οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση; Ποιον εξυπηρετεί και ποιον όχι μια τέτοια ¨κουτσουρεμένη¨ λύση; Πόσο ελκυστική κάνει τη χρήση του ΙΧ; Σε τι αντιφάσεις και ανακρίβειες έχει πέσει ο υπουργός χωροταξίας και περιβάλλοντος όταν παρουσίασε το έργο στη βουλή; Γιατί αντέδρασαν οι βουλευτές; Μέχρι που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι πολίτες προκειμένου να μην υλοποιηθεί το έργο;

Συμμετέχουν βουλευτές, φορείς, επιστήμονες αλλά και απλοί πολίτες που τεκμηριώνουν την λάθος απόφαση.
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται κακές συμπεριφορές τακτικές, πολιτικά ψέματα και μεθοδεύσεις αλλά και ο τρόπος που αντέδρασε η κοινωνία.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2008, και παρόλο ότι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει στο λιμάνι της πόλης, ανακοινώθηκε η επανεξέταση του ζητήματος σε σχέση με το σχεδιασμό της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας και λίγους μήνες μετά, από την ίδια κυβέρνηση που το προώθησε για υλοποίηση (ΝΔ), ανακοινώθηκε η οριστική ακύρωσή της.

Είναι καταγεγραμμένο ως το πρώτο οδικό έργο στην ελληνική ιστορία που σταματάει ενώ οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, αποδεικνύοντας τη δύναμη του μέσου και τον καθοριστικό του ρόλο.

Σενάριο Σκηνοθεσία:Μάνος Παπαδάκης
Έρευνα: Κατερίνα Χρυσοπούλου, Κατερίνα Τοπαλίδου, Μαριλένα Βαρδάκη, Μαρίνα Βασιλάτου.
Συνεντεύξεις: Έλλη Ζερμπίνη, Δήμητρα Πισπιλή
Αποδελτίωση: Τάσα Σωτηρίου, Κώστας Κουρμπαλίδης, Μαρία Μαρτάκι
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάνος Παπαδάκης
Κάμερα: Ζάχος Σαμολαδάς, Αλέξανδρος Μανολάκης, Αναστασία Χριστοφωρίδου, Έλλη Ζερμπίνη, Μαριάννα Αστρακά, Μάνος Παπαδάκης
Εναέρια Πλάνα: Δημήτρης Σταμπολής / N΄ORASIS
2Danimation: Γιώργος Βουδούρης / VideoGraph-X
3Danimation: Μάριος Γκονζάλες, Σταμάτης Κυραλέος
Μετάφραση: Γεωργία Βασιλείου, Μαριάννα Αστρακά
Υποτιτλισμός: Γεωργία Βασιλείου
Σχεδιασμός τίτλου & αφίσας: Γεωργία Καλταπανίδου
Μοντάζ: Μάνος Παπαδάκης
Βοηθοί παραγωγής: Δήμητρα Πισπιλή, Γιώργος Κελάρης
Παραγωγός: Μάνος Παπαδάκης / SPiRTO PRODUCTIONS
Διάρκεια: 58'
Έτος Παραγωγής: 2008

Η πρώτη προβολή έγινε Σάββατο 8 Μαρτίου του 2008, 19:30 στην κινηματογραφική αίθουσα Σταύρος Τορνές, στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



Είσοδος της αίθουσας Σταύρος Τορνές 19:30


Εσωτερικό της αίθουσας Σταύρος Τορνές 17:31

Το κοινό γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα (καθίσματα, διαδρόμους και κάθε ελεύθερο χώρο). Στο λόμπι δεκάδες πολίτες δημιούργησαν επεισόδια προσπαθώντας να μπουν.
Κατά τη διάρκεια της προβολής οι συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού ήταν άμεσες με θλίψη, θυμό, αλλά και το γέλιο.
Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 1000 DVD* με το ντοκιμαντέρ με στόχο την προώθηση σε αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στο φεστιβάλ. Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας ¨Πειρατές της παραλιακής¨, με την βοήθεια αγανακτισμένων θεατών, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της κατασκευαστικής εταιρείας, κρεμώντας πανό διαμαρτυρίας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος.





Ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας στα γραφεία του εργολάβου.

Η επόμενη προβολή έγινε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου το μεσημέρι, στην ίδια αίθουσα με μια διμοιρία των ΜΑΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε απόσταση 50 μέτρων.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου, η καταμέτρηση της ψηφοφορίας κοινού έδωσε στο ντοκιμαντέρ 4.674 βαθμούς τοποθετώντας το στην τρίτη θέση της συνολικής κατάταξης (ελληνικό και διεθνή ανταγωνισμό).

*Τα DVD χορήγησε το Radio Thessaloniki

Τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες εθνικής και τοπικής εμβέλειας, όσο τα περιοδικά και το internet, υποστήριξαν πλήρως την ταινία με ιδιαίτερες παρουσιάσεις της ταινίας και του σκηνοθέτη.













Ως αποτέλεσμα όλων αυτών έχει αναφερθεί στον Τύπο ότι η υποθαλάσσια σήραγγα ανεστάλη. Το ντοκιμαντέρ και ο σκηνοθέτης του έχουν προσκληθεί σε δεκάδες εκδηλώσεις με θέμα την υποθαλάσσια σήραγγα και τα κακά της χρήσης IX από σχολεία Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, οργανώθηκαν προβολές του έργου σε στέκια και δημόσιους χώρους και προκάλεσε έντονο προβληματισμό σχετικά με τις ευθύνες που έχουμε ως πολίτες στις αποφάσεις που λαμβάνονται, με την έννοια ότι χρησιμοποιώντας υπερβολικά το αυτοκίνητο δημιουργούμε πίεση για υλοποίηση μεγάλων οδικών έργων.
Έχει καταγραφεί ως πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ που ένα ντοκιμαντέρ προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ εδώ: